In 12 stappen naar een nieuwe woonkamer

Voor een klant werk ik op dit moment aan de inrichting van een woonkamer. Ze willen graag een totaalplan. Dus advies over de indeling, kleur, stijl en verlichting. Waar begin je met zo’n plan. Hoe zorg je ervoor dat je de ruimte optimaal benut en ook nog een mooie stijl geeft? Het moet gezellig zijn en warmte uitstralen maar het moet ook functioneel zijn. De eisen en wensen zijn voor iedereen verschillend. De aanpak om het naar wens in te richten is wel hetzelfde.

Tips voor het inrichten van je woonkamer

 1. Bepaal wat je er wilt doen. Wil je je kinderen er laten spelen? Is het ook de plek waar je metEisen- en wensenlijst gasten gaat zitten? Wil je er krant lezen? Moet er ook een plaats zijn voor je pc of laptop? Door dit soort vragen vooraf te beantwoorden, voorkom je gekunselde oplossingen achteraf.
 2. Bedenk hoeveel zitplaatsen je minimaal wilt hebben. Zorg in ieder geval dat alle gezinsleden een vaste zitplaats hebben. Als je visite krijgt, kun je eenvoudig de eetkamerstoelen erbij zetten.
 3. Beslis hoeveel kastruimte je nodig hebt. Wat wil je erin kwijt? En wil je een open of een dichte kast? Laag of hoog?
 4. Zet je de tv in het zicht of scherm je die af als je hem niet gebruikt?
 5. Maak aan de hand van de antwoorden een plattegrond en deel de ruimte in.
 6. Welke verlichting heb je nodig? Als je graag leest, is het bijvoorbeeld handig om een goede leeslamp bij een stoel of bank te plaatsen. Een krant leest gemakkelijker bij een eettafel, zorg daar dan ook voor goede verlichting. Het is handig om van te voren een verlichtingsplan te maken.

Kies na de indeling voor kleur, stijl en vorm

 1. Denk na over de sfeer die je de ruimte wilt geven. Warm of koel? Modern of landelijk. De sfeer is het opstapje voor je verdere keuzes.
 2. Na je keuze over sfeer, kies je de soort vloer. Welke vloer vind je mooi en welke past bij de sfeer? Bijvoorbeeld hout, vloerbedekking, pvc, natuursteen. Als je de soort hebt bepaald, kies je kleur. Welke houtsoort, welke kleur? Vloerbedekking van een natuurproduct of synthetisch? Heb je gekozen, vraag dan bij de leverancier of je een staal mee kunt krijgen.
 3. Met de staal van de vloer zoek je andere kleuren uit. De vloer is bepalend voor de kleuren op de wanden. Hou kleurenkaartjes voor verf of behang bij de staal. Denk ook weer even aan de sfeer die je wilt neerzetten en kies de tinten voor de wanden.woonkamer stijl
 4. Raambekleding zoek je ook uit bij je gekozen sfeer. Hou je van landelijk, kies dan (vouw)gordijnen. Bij moderne interieurs passen jaloeziën of paneelgordijnen goed. Met de raambekleding kun je de sfeer accentueren. Gebruik de kleurenstalen weer. En laat je eventueel inspireren door woonbladen of internet.
 5. De keuze van meubels en verlichting bepaal je ook aan de hand van je stijl. Rechte of juist ronde vormen. Neutrale of juist uitgesproken kleuren. Een grote of kleine bank. Gebruik hierbij de stalen, de plattegrond en het verlichtingsplan die je eerder hebt gemaakt.

De laatste stap naar je nieuwe interieur

Shoppen! Nadat je voorgaande stappen hebt doorlopen. Je bent goed voorbereid dus dit gaat je gemakkelijker af. Je weet wat je zoekt en maakt overwogen keuzes uit het ruime aanbod van de interieurwinkels. Ik heb inmiddels al 11 stappen naar een goed interieur doorlopen. Met mijn kleurenkaarten onder de arm ga ik vanmiddag gericht shoppen voor mijn opdrachtgever.

Ook een andere inrichting? En kom je er zelf niet helemaal uit of wil je ook een compleet advies? Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *